„UpToDate“ smjernice za trudnoću i dojenje

  • Trudnice bi trebale slijediti iste preporuke kao i ne-trudnice za izbjegavanje izloženosti teškom akutnom respiratornom sindromu koronavirusu 2 (SARS-CoV-2), virusu koji uzrokuje koronavirusnu bolest 2019. (COVID-19). Predlažemo da trudnice koje rade u zdravstevnom sistemu osobito u trećem trimestru, one ≥36ng, prekidaju kontakt licem u lice s pacijentima.
  • Kliničke manifestacije COVID-19 kod trudnica slične su onima kod ostalih pacijenata. Pozitivan test za SARS-CoV-2 općenito potvrđuje dijagnozu COVID-19, iako su mogući lažno pozitivni testovi.                            
  •  Trudnoća ne povećava osjetljivost na infekciju niti pogoršava klinički tok bolesti, a većina zaraženih majki oporavlja se bez podvrgavanja porođaju. Međutim, mogu se javiti teške bolesti koje zahtijevaju prijem u matičnu jedinicu intenzivne njege i potrebe za ECMO.
  • Zaražene pacijentice, osobito one koje razviju upalu pluća, imaju povecanu frekvencu prijevremenog porođaja, prsnuca vodenjaka,  preeklampsiju i porođaj carskim rezom zbog fetalnog distresa. Vecina korelacija covid infekcije i trudnica je u istrazivanju, ali se do sada vjeruje da su ove komplikacije vjerojatno povezane sa oboljenjenjem majke jer se čini da se ne javlja intrauterina infekcija.
  • Za opću populaciju, CDC preporučuje  izbjegavanje glukokortikoida kod pacijentica pozitivnih na COVID-19 zbog mogućih štetnih učinaka na tok bolesti. Zbog jasnih prednosti antenatalne primjene betametazona između 24 + 0 i 33 + 6 sedmica gestacije kod pacijentica  sa rizikom prijevremenog poroda u roku od sedam dana, ACOG i dalje preporučuje njegovu upotrebu za standardne indikacije trudnicama s sumnjom ili potvrđenom COVID-19.
  • Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) najčešće se koriste za liječenje postporođajne boli; međutim, postoje određeni  izvještaji o mogućim negativnim učincima NSAID-a kod paicjentica s COVID-19 infekcijom. S obzirom na nesigurnost,  preporucuje se propisivati acetaminofen kao poželjno analgetsko sredstvo, a ako su potrebni nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), treba koristiti najmanju učinkovitu dozu.
  • Virus nije pronađen u majčinom mlijeku, ali podaci su ograničeni. Prijenos kapljica na novorođenče može doći bliskim kontaktom tokom hranjenja. Kod majki s potvrđenom COVID-19 infekcijom ili s simptomatskim majkama s sumnjama na COVID-19, da bi se minimalizirao izravni kontakt, idealno je da novorođenčad koja doji bude hranjena od strane njegovatelja majčinim mlijekom dok se majka ne oporavi ili dokaže da nije zaražena, pod uvjetom da je njegovateljica zdrava i slijedi higijenske mjere opreza. U takvim slučajevima majka bi trebala prije upotrebe strogo prati ruke i nositi masku tokom pumpanja.
  • Prilikom poroda,  ili pacijentica koje su sumnjive na COVID-19 infekciju, neke ustanove odlučile su zabraniti odgodu  stezanjea pupkovine kod novorođenčadi, kako bi se kod novorođenčeta  smanjilo izlaganje bilo kojem virusu u neposrednom okruženju.

Izvor: https://www.uptodate.com/contents/coronavirus-disease-2019-covid-19-pregnancy-issues#H337894872