Prijedlog programa HPV vakcinacije u Kantonu Sarajevo

U Bosni i Hercegovini na godišnjem nivou oko 140 žena umre od raka grlića materice, a oboli oko 550. U slučaju pravovremenog otkrivanja promjena na grliću materice izlječenje je stopostotno. Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji uzrokuje gotovo sve nove slučajeve raka grlića materice, je siguran, efikasan i ključan korak u borbi protiv ove bolesti.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo (MZKS), Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo prezentirali su u srijedu prijedlog programa HPV vakcinacije u Kantonu Sarajevo, uz podršku Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija BiH (UNFPA).

Prezentacija je realizovana u okviru obilježavanja Evropske sedmice svjesnosti o raku grlića materice, koja se ove godine obilježava u sedmici od 18. do 24. januara.

Rak grlića maternice je drugi najučestaliji karcinom kod žena u svijetu te predstavlja značajni javnozdravstveni problem. Svake sedmice u BiH u prosjeku tri žene umru od raka grlića materice koji je gotovo u potpunosti preventabilan. Stoga je danas istaknuto kako je prevencija te bolesti i podizanje svjesnosti stanovništva o značaju prevencije kontinuirani zadatak zdravstvenih službi.

Enis Hasanović, ginekolog i direktor Zavoda za zaštitu žena i materinstva KS, je istakao kako je neophodno povećati svijest o pregledima, jer, kako je rekao, u slučajevima pravovremenog otkrivanja promjene na grliću materice do početnih karcinoma, izlječenje je stopostotno.

“Međutim, ovdje imamo mogućnost ići i korak dalje. Da kroz primarnu prevenciju da spriječimo HPV infekciju. Mi u ovoj situaciji imamo jasnu sliku, za razliku od većine karcinoma, jer je otkriveno da je uzrok ovog karcinoma HPV. Vakcina može spriječiti HPV infekciju, samim time spriječiti nastanak displastičnih promjena koje mogu voditi ka početnom, a kasnije i većim fazama uznapredovalnog karcinoma”, pojasnio je Hasanović.

Cilj WHO-a je da do 2030. godine bar 75 posto djevojčica dobije vakcinu da bi spriječili ovaj karcinom i da se 90 posto žena može na vrijeme pregledati i na vrijeme utvrditi početne promjene.

– Spriječiti da oko 140 žena svake godine umre –

“Ovo je jedan dobar dan. Dan kada možemo jasno najaviti da možemo uraditi nešto da spriječimo da žene umiru od raka grlića maternice, da možemo početi da sprečavamo da nekih 140 žena svake godine umre od ove bolesti. Čak to možemo uraditi i ovo vrijeme pandemije”, rekao je predstavnik Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija za BiH (UNFPA) John Kennedy Mosoti.

Mosoti je naglasio kako žene ne žive samo u Sarajevu, već i u drugim bh. gradovima i potrebno je učiniti puno više kako bi se proširio ovaj program i kako bi učinili nešto i za njih.

Izvor: https://www.aa.com.tr/ba/zdravlje/vakcinacija-iskorijenjuje-bolest-svake-sedmice-u-bih-tri-%C5%BEene-umru-od-raka-grli%C4%87a-materice/2116835

Preuzmite prezentaciju