Mučnina i povraćanje u ranoj trudnoći

Mučnina i povraćanje muče i do 80% trudnica. Simptomi su najčešći i najjači tokom 1. tromjesečja. Iako se često koristi izraz »jutarnja mučnina«, mučnina, povraćanje ili oboje se tipično mogu pojaviti u bilo koje doba dana. Simptomi mogu sezati od blagih do jakih (hyperemesis gravidarum). Hyperemesis gravidarum (trudnička hiperemeza, op.prev) je trajno, jako, trudnoćom uzrokovano povraćanje koje izaziva znakovitu dehidraciju, često s poremećajem elektrolita, ketozom i mršavljenjem.

Američko društvo opstetričara i ginekologa (ACOG) poziva kliničare da liječe mučninu i povraćanje trudnoće što je prije moguće kako bi se spriječilo razvoj hiperemeze gravidarum, savjetuju nove ažurirane smjernice.

Autori također objašnjavaju da je važno vrijeme kad se simptomi jave: “Vrijeme početka mučnine i povraćanja je važno – simptomi mučnine i povraćanja u  trudnoći se manifestiraju prije 9 sedmice trudnoće. Kada pacijentica ima mučninu i povraćanje po prvi puta nakon 9 sedmice trudnoće, u diferencijalnoj dijagnozi treba pažljivo razmotriti i mnoga druga stanja. Treba razmotriti historiju i anamnestičke podatke hroničnog stanja povezanog s mučninom i povraćanjem koje je prethodilo trudnoći (npr. Problemi sa zeludcem, holelitijaza, dijabetička gastropareza).

Odjel za kliničke smjernice Američkog društva opstetričara i ginekologa, u suradnji s dr. Susanom M. Raminom, saradnicom američkog Odbora za opstetriciju i ginekologiju, Dallas, Texas, koja je i uposlenik Medicinskog centra Baylor St. Luke i Bolnica Woodlands St. Luke, obje u Houstonu, Texas, objavio je smjernice u “Obstetrics & Gynecology” koje su zamijenile ranije objavljene smjernice iz septembra 2015.godine.

Mučnina pogađa približno 50% do 80% žena tokom trudnoće, a približno polovica svih trudnica pati i od povraćanja. Na drugom kraju tog spektra je hiperemeza gravidarum, stanje koje može u mnogome oslabiti i iscrpiti ženu. “Hiperemeza gravidarum je najčešći razlog za odlazak u bolnicu tokom trimestra trudnoće, a drugi je u odnosu na prijevremeni porod koji je najčešći razlog hospitalizacije za vrijeme trudnoće”, navode autori.

“Ne postoji prihvaćena definicija hiperemeze gravidarum, to je klinička dijagnoza koja se temelji na odsustvu drugih bolesti koje bi mogle objasniti stanje. Najčešće navedeni kriteriji uključuju stalno povraćanje koje nije povezano s drugim uzrocima, znakovi akutnog gladovanja (obično velika ketonurija), i gubitak težine, najčešće najmanje 5% težine prije trudnoće. Poremećaji elektrolita, štitnjače i abnormalnosti jetre također mogu biti prisutni”, objašnjavaju autori.

Preporuke A nivoa, koje se izrađuju na temelju dobrih i dosljednih znanstvenih dokaza, uključuju:

 • Koristiti vitamin B6 (piridoksin) sam ili u kombinaciji s doxilaminom kao farmakoterapija prvog reda jer su sigurni i učinkoviti. Doza 25mg 3×1
 • Ginekolozi bi trebali poticati žene na uzimanje prenatalnih vitamina najmanje 1 mjesec prije začeća, jer mogu smanjiti incidencu i težinu mučnine i povraćanja tokom trudnoće.
 • Američko društvo opstetričara i ginekologa preporučuje supstitucijsku terapiji u slučaju abnormalnih testova za štitnjaču uzrokovanu gestacijskom prolaznom tireotoksikozom ili hiperemezom gravidarum ili oboje, te ne preporučuje uvođenje antitireoidnih lijekova.

Preporuke B nivoa, koje se izrađuju na temelju ograničenih ili nedosljednih naucnih dokaza, uključuju:

 • Đumbir se može koristiti kao nefarmakološka opcija jer je ima blagotvorne učinke u liječenju mučnine i povraćanja tijekom trudnoće. Ðumbir (npr. kapsule đumbira od 250 mg po. 3 ili 4 puta dnevno, lizaljke od đumbira), akupunktura, narukvice protiv bolesti vožnje i hipnoza mogu pomoći, kao i zamjena vitaminskog pripravka za trudnice s pripravkom vitamina za djecu, u obliku tableta za žvakanje, uz dodatak folata.
 • Metilprednizolon je učinkovit u nekim refraktornim slučajevima teške mučnine i povraćanja u trudnoći, međutim, trebao bi se smatrati lijekom posljednjeg izbora zbog vlastitog profila rizika.

Preporuke C nivoa, koje se prvenstveno temelje na konsenzusu i stručnom mišljenju, uključuju:

 • Od osobite je važnosti prevenirati rane mučnine i povraćanja u trudnoći da ne napreduju u hiperemezu gravidarum
 • Intravenska hidratacija treba biti ordinirana pacijenticama koje ne mogu tolerirati oralnu tekućinu tokom dužeg razdoblja i ako se pojave klinički znakovi dehidracije.
 • Treba pratiti mogući razvoj ketoze i nedostatka vitamina. Uključiti dekstrozu i vitamine u terapiju u slučajevima produženog povraćanja; razmotriti primjenu tiamina prije infuzije dekstroze kako bi se spriječila Wernickeova encefalopatija.
 • Početi s enteralnom prehranom (nazogastrično ili nazoduodenalno) kao prvom linijom liječenja kod žena s hiperemezom gravidarom koje ne reagiraju na medicinsku terapiju i koje ne mogu održati svoju težinu.
  – Upotrijebiti centralne katetere samo kao posljednji izbor u žena s hiperemezom gravidarum, budući da su značajne komplikacije povezane s ovom intervencijom, a postoji mogućnost ozbiljnog morbiditeta majki.

“Nakon što je pacijentica hospitalizirana i obrađena za druge uzroke jakog povraćanja, intravenozna hidratacija, prehrambena potpora i modifikacija antiemetičke terapije se često mogu postići kod kuće”, objašnjavaju autori. “Ipak, opcija hospitalizacije za promatranje i daljnju procjenu bi se trebala sačuvati za pacijentice koje imaju promjenu vitalnih znakova ili promjenu u mentalnom statusu, za one koje i dalje gube na težini, te su otporne na liječenje”, zaključuju autori Američkog udruženja ginekologa i opstetričara.

Povraćanje povezano s trudnoćom se može ublažiti čestim uzimanjem pića ili hrane (5 do 6 malih obroka/dan), ali se smije jesti samo blaga hrana (npr. keksi, bezalkoholna pića, BRAT dijeta [bananas – banane, rice– riža, applesauce – sok od jabuke, dry toast – suhi toast]). Može pomoći uzimanje obroka prije ustajanja. Ako se sumnja na dehidraciju (npr. zbog trudničke hiperemeze), primjenjuje se 1 do 2 L fiziološke ili Ringerove otopine iv., a svi otkriveni poremećaji elektrolita se moraju korigirati.

Izvor:

 1. https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/practice-bulletin/articles/2018/01/nausea-and-vomiting-of-pregnancy
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29266076/
 3. https://www.hdgo.hr/Default.aspx?sifraStranica=1158
 4. http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-simptomi/mucnina-i-povracanje-u-ranoj-trudnoci

Obrada:  Ema Papović, dr med, ljekar na specijalizaciji iz Ginekologije i opstetricije, JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo, Sarajevo, BiH