MORBILLI (Krzamak, ospice, male boginje)

To je virusna infekcija koja se prenosi kapljično, kašljanjem oboljele osobe.

Ovo je jedna od najinfektivnijih preventabilnih bolesti – ako se u istoj prostoriji nalazi 10 osoba i uzročnik je tu u zraku, njih 9 će biti inficirano. Stoga se morbili šire izuzetno brzo i brzo inficiraju više osoba. Rizik od smrtnog ishoda iznosi oko 0.2%, ali u slučajevima pothranjenosti, može iznositi i do 10%. Smrtnost kod imunokompromitovanih lica iznosi i do 30%.

Inkubacija traje 10 do 12 dana. Do pojave osipa može proći 7 do 21 dan, obično 14 dana. Od simptoma se javlja curenje nosa, visoka temperatura od oko 40°C te karakterističan crveni, pljosnati osip. Rani simptom bolesti su Koplikove tačke – lezije na bukalnoj sluznici (sluznica unutrašnjosti obraza) u regionu prvog i drugog kutnjaka.  Drugi simptomi uključuju korizu, konjuktivitis i kašalj. Može se javiti anoreksija usljed dijareje te generalizirana limfadenopatija (uvećanje limfnih čvorova). Osip traje 5-6 dana, zatim mrlje postanu smeđe i osip se povlači i ljušti. Sezona morbila je kasna zima – proljeće.

Komplikacije se javljaju u oko 30% slučajeva. Komplikacije su najčešće kod djece mlađe od 5 godina i odraslih iznad 20 godina.

 U komplikacije spadaju:

  • teška dijareja (8% slučajeva);
  • otitis media/zapaljenje srednjeg uha (7%);
  • upala pluća (6%);
  • encefalitis (0.1%);
  • smrtni ishod (0.2%).

Najčešći uzrok smrti kod djece jeste kompliciranje sa upalom pluća, a kod odraslih sa encefalitisom. Čak oko 60% slučajeva upale pluća sa morbilima ima smrtni ishod. U 5 do 10 slučajeva na milion oboljelih može doći i do subakutnog sklerozirajuće panencefalitisa, rijetke degenerativne bolesti centralnog nervnog sistema, koja se javlja u prosjeku 7 godina nakon infekcije. Zahvaljujući vakcinaciji, ova zakašnjela komplikacija infekcije morbilima je sve rjeđa. Inače, bolest teče polako, prvo se javlja ataksija, zatim počinju napadi, a komplikacije rezultiraju smrtnim ishodom. 

Morbili slabe imunološki sistem i čine ga podložnijim za druge bolesti – i to trebate imati na umu.

Imunizacija se sprovodi  sa 2 doze MRP vakcine (morbili, rubeola, zaušnjaci/parotitis, poznata i kao MMR vakcina). Prva doza se prima sa navršenih 12 mjeseci starosti, prema kalendaru imunizacije,  a druga u 6. godini. Ako je u jeku epidemija morbila, preporuka je dati djeci od  9 mjeseci nultu dozu MMR vakcine.

Vakcinisani sa dvije doze imaju dugotrajan imunitet.