Mlijeko vakcinisanih majki sadrži antitijela

Izvor: www.independent.co.uk

Mlijeko majki koje su primile dvije doze vakcine protiv koronavirusa bi moglo sadržati antitijela koja štite bebe od ovog virusa.

Istraživanje je sprovedeno između decembra 2020. i marta 2021. godine i, iako je malo, naučnici kažu da je ohrabrujuće.

Ispitana je 21 zdravstvena radnica u Sjedinjenim Američkim Državama. One nikada ranije nisu imale koronavirus. Ovo je bilo otprilike u vrijeme kada su vakcine prvi put postale dostupne zdravstvenim radnicima u SAD-u.

Uzet je uzorak majčinog mlijeka i krvi ukupno tri puta: prije vakcinacije, nakon prve doze, a zatim nakon druge doze. Rezultati su pokazali da je nakon druge doze postojao snažan odgovor antitijela u krvi i mlijeku. Primijećeno je stopostotno povećanje zaštite u odnosu na broj antitijela prije vakcinacije.

Također broj antitijela prisutnih nakon vakcinacije bio je veći od onog koji je zabilježen nakon “prirodne” infekcije virusom. Kada se bebe rode, njihov nedovoljno razvijen imunološki sistem se teško bori protiv infekcija. Zato jer su premlade da adekvatno reaguju na određene vrste vakcina, navode stručnjaci.

Joseph Larkin, profesor sa Univerziteta na Floridi i jedan od autora istraživanja, rekao je: “Naši rezultati pokazuju da vakcinacija uzrokuje povećanje broja antitijela protiv SARS-CoV-2-virusa, koji uzrokuje Covid-19, u majčinom mlijeku. Vakcinisane majke mogu prenijeti ovaj imunitet na svoje bebe, što ćemo uskoro i dokazati.”