Tretiranje povreda perineuma trećeg ili četvrtog stepena

(OASI- akušerska ozljeda analnog sfinktera) i reza od epiziotomije nakon poroda

       Laceracije i povrede razliitog stepena su česte nakon vaginalnog porođaja. Trauma se može dogoditi na grliću maternice, vagini i vulvi, uključujući labijalnu, periklitoralnu i periuretralnu regiju i perineumu. Većina ovih razderotina ne rezultira lošim funkcionalnim ishodima. Teške razderotine međice, koje se protežu u ili kroz kompleks analnog sfinktera, iako rjeđe, češće su povezane s povećanim rizikom od ozljeda zdjelice, fekalne i urinarne inkontinencije, bolova i seksualne disfunkcije sa simptomima koji mogu potrajati ili biti prisutni mnogo godina nakon rađanje. Svrha ovog teksta je pružiti smjernice zasnovane na dokazima za prevenciju, identifikaciju i popravak akušerskih razderotina i epiziotomije.

     U Velikoj Britaniji se povrede perinuema  trećeg ili četvrtog stepena (poznata i kao opstetrijska ozljeda analnog sfinktera – OASI) događa u oko 3 na 100 žena koje su se porodile vaginalnim putem. Ovakve povrede, mnogo su češće kog prvorotki 6:100 žena, u poređenju sa 2:100 žena koje su već rađale.

Što je povreda međice?

Kod mnogo žene tokom poroda dođe do rascjepljenja/laceracije/ povrede međice dok beba isteže rodnicu i međicu tokom poroda. Mala, površna rascjepljenja poznata su kao povrede prvog stepena i obično zarastaju spontano, prirodno. Rascjepljenja koja su dublja i oštećuju mišiće  međice su poznate kao povrede drugog stepena  ista zahtijevaju šivanje.

Šta je epiziotomija?

Epiziotomija je rez koji je napravio zdravstveni radnik kroz vaginalnu stijenku i međicu. Epiziotomija se radi u slučajevima kada je potrebno da se beba porodi što prije, ili ako je potrebno više prostora za prolazak bebe kroz porođajni kanal zbog konstitucije majke, te porođajne težine bebe. Može se desiti da se prolaskom bebe rana epiziotomije proširi i postane dublja povreda. Epiziotomija zarasta tokom sedam do deset dana, a šavovi – konci spontano se resorbiraju i nije potrebno njihovo skidanje. U to vrijeme preporučuje se umjereno mirovanje i redovna higijena rane mlakom vodom i posušivanjem. Većem riziku od komplikacija su izložene su izlozene rodilje s prekomjernom težinom

 

Šta je povreda međice trećeg ili četvrtog stepena?

Povreda međice  trećeg stepena je rascjep tkiva koji se proteže u mišić koji kontrolira anus (analni sfinkter). Ukoliko se rascjep proteže dalje u sluznicu anusa ili rektuma vodi se kao povreda međice četvrtog stepena.

Šta se dogaća ako se nakon poroda utvrdi povreda međice trećeg ili četvrtog stepena?

Ako se sumnja ili potvrdi povreda međice trećeg stepena ili  četvrtog stepena ili izolirana rektalna rupica bez povrede analnog sfinktera, reparacija i šivanje istih se obavlja u porođajnoj/ operacionoj sali  odmah nakon rođenja vaše bebe. Nakon intervencije i odlaska kuci:
– za ublažavanje bolova koristiti paracetamol pp
–  pacijenticama se propise odgovarajući antibiotik koji se treba koristi tacno kako je navedeno od strane ginekologa, kako bi se smanjio rizik od nastanka infekcije
– savjetuje se higijensko dijetetski rezim u smislu lagano probavljive hrane radi lakse i ugodnije probave
– pacijentice se savjetuju o licnoj higijeni i svakodnevnom tusiranju rane mlakom vodom, te prozracivanjem genitalne regije

Rijetko pacijenticama bude potreban dodatni operativni zahvat. Ukoliko dođe do određenih tegoba, ili zabrinutosti vezanim za zarastanje povrede međice potrebno je javiti se u nadležnu ustanovu!

Mogućnost dojenja?

Da. Niti jedan od tretmana niti propisanih lijekova  savjeta nakon odlaska kuci ne spriječava dojenje. Ipak, većini žena je teško zauzeti sjedeći položaj duže vrijeme. Stoga opcije dojenja u pozicijama oje nisu sjedenje, te korištenje ledenih obloga na međicu, može biti od koristi.

Šta mi može pomoći u oporavku?

Držati međicu čistom! Pacijenticama se savjetuje dnevno pranje po nekoliko puta i nakon svake nuzde mlakom vodom, bez upotrebe ikakvih sredstava za čiščenje.  Nakon pranja savjetuje se nista ne stavljati lokalno na ranu! Čista i suha rana  je savjet koji se daje pacijenticama! Redovno mijenjanje ulozaka. Potrebno pranje ruku prije i poslije odlaska na toalet! Sve ove mjere ce smanjiti rizik od nastanka infekcije na mjestu šavova rane.

Šta trebam znati vezano za šavove?

Primijeti cete šavove između vagine i analnog otvora, kao i ispod kože. Oni će se vremenom rastopiti (omekšati i ispasti), tako da cete  mozda primijeti koncane niti na ulošku ili prilikom kupanja. Desava se da pacijentice osjete neke od savova, posebnoono oko misica anusa, čak i do 3 mjeseca. Nakon povrede međice bilo kojeg stepena, ili epiziotmije vrlo vjerovatno ćete osjećati bol ili peckanje/ zatezanje 4-6 sedmica nakon vaginalnog poroda, osobito tokom hodanja i sjedanja. Šavovi mogu svrbiti, zatezati kako mjesto povrede zarasta, ali to je sasvim normalna pojava! Mokrenje moze uzrokovati peckanje, stoga ispiranje vodom nakon uriniranja se savjetuje radi cistoce i ublazavanja simptoma. Ukoliko pacijenticu zabrinjava zarastanje rane, ukoliko primijeti krvarenje iz povrijeđenog dijela, neugodan miris ili pojačanu bol u istom predijelu savjetuje se javljanju nadležnom ginekologu!

Šta trebam znati o stolici i pražnjenju crijeva?

Sam čin defekacije ne bi trebao uticati na šavove. Prvih nekoliko dana nakon reparacije i zahvata na mjestu povrede trećeg ili četvrtog stupnja, kontrola crijeva možda neće biti dobra kao prije rađanja djeteta. Stoga je potrebno pravilno se hraniti sa što laganijom ishranom (voće, povrće, žitarice, integralne namirnice), uz dosta tekućine (min 2L/ dan) radi izbjegavana konstipacije, te otežanog pražnjenja crijeva. Kod samog čina defekacije, najbolji položaj za sjedenje je sa nagoma na manjoj stolici koju postavite ispred, kako bi se koljena podigla iznad bokova. Ovaj položaj pomaže u mnogome kod problema defekacije. Pokušajte se opustit i odmoriti laktove na koljenjima. Napušite stomak sireci abdominalni zid,  uzimajuci veliki dah- što pomaže defekaciji bez naprezanja. Ne žurite!

 Kako mogu pomoći kontrolu mokraćnog mjehura i crijeva?

Vrlo je važno raditi vježbe za jačanje mišića dna zdjelice čim budete mogli nakon poroda. Ove vježbe jačaju mišiće oko vagine i analnog otvora, te pomažu procesu zarastanja. Vaši mišići zdjeličnog dna neće biti naročito jaki odmah nakon poroda. Možete osjetiti da na početku imate vrlo malo senzaije u podrucju zdjelicnog dna, ali ovo će se sve više poboljšavati kako budete više vježbali. Ukoliko se vremenom senzacija ne poboljsa, potrazite strucnu pomoc, osobito ukoliko primijetite urinarnu ili crijevnu inkontinenciju.

Šta ocekivati nakon vracanja normalnim dnevnim aktivnostima?

Oporavak svake zene je razlicit, kao i pogled na to sta smatraju normalne dnevne aktivnosti. Ukoliko ste imale povredu medjice treceg ili četvrtog stepena, potrebno je izbjegavati jace aktivnosti i dizanje teskog 4-6 sedmica. Nakon 4-6 sedmica, mozete polako pojacavati aktivnosti. Briga o novorodjencetu i oporavak od povreda medjice veceg stepena ili epiziotomije moze biti tezak i izazovan za svaku majku. Podrska porodice i prijatelja moze biti od velike vaznosti i pomoci dok se vase tijelo ne prilagodi i oporavi. Ukoliko nastavite osjecati jakei neugodne  simptome nakon 6 mjeseci, javiti se nadleznom ginekologu za profesionanu procjenu. 

Kada mogu imati odnose?

Mnoge žene brine pomisao na ponovni seksualni odnos nakon što su rodile, osobito kad su doživjele povredu međice ili nakon epiziotomije. Nakon što vaši šavovi zacijele i krvarenje je prestalo, možete ponovo imati spolni odnos kad osjećate da ste i vi i vaš partner spremni. Važno je da odaberete i koristite prikladnu metodu kontracepcije jer je moguće zatrudnjeti vrlo brzo nakon poroda, čak i prije nego što imate menstruaciju. Bitno je razgovarati o svojim mogućnostima kontracepcije sa svojim ginekologom!  Masaža međice, samostalno ili uz pomoć partnera, može vam pomoći da se sto prije osjećate ugodnije prije zapocinjanja seksa. Možda ćete primijetiti da se vaša rodnica više suha nego inače, pogotovo ako dojite vasu bebu. Razne vrste vodenih lubrikanata mogu biti od koristi! Seks može biti neugodan i isprva se mozete osjećati drugačije, ali nelagoda ne smije potrajati. Za bilo kakve nedoumice, probleme i savjete potrebno je konsultovati vaseg ginekologa!

Izvor

  1. https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/patients/patient-information-leaflets/pregnancy/pi-care-of-third-and-fourth-degree-tears-oasi.pdf
  2. https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/practice-bulletin/articles/2018/09/prevention-and-management-of-obstetric-lacerations-at-vaginal-delivery
  3. https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/patients/patient-information-leaflets/pregnancy/pi-perineal-tears-poster-colour.pdf

Obrada:      Ema Papović, dr med
                   ljekar na specijalizaciji iz Ginekologije i opstetricije
                   JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo, Sarajevo, BiH