Revizija preporuka o konzumaciji kofeina u trudnoći

Autor Anne Harding

August 26, 2020

Nju Jork (Reuters Health) – Prema novim preporukama BMJ Evidece Based Medicine doktori bi trebali savjetovati trudnicama i ženama koje žele da zatrudne da ukinu unos kofeina u svoje tijelo.

Profesor Jack E. James sa Rejkjavik Univerziteta smatra da radi zdravlja majki i njihovih beba da bi se kofein bi trebao izbjegavati u potpunosti. Međutim, Američki koledž akušerstva i ginekologije smatra da manji unos kofeina tj. manje od 200 mg dnevno u organizam, nije štetno u toku trudnoće.

Iz Velike Britanije od strane FSA ili Food Standards agencije nam dolaze iste preporuke za dojilje i trudnice da ne konzumiraju više od dvije šoljice instant kafe i jednu šoljicu filter kafe dnevno.

Američki odjel za agrikulturu (The U.S. Department of Ariculture, USDA) je također izdao preporuke doktorima u kojima se kaže da žene koje žele da zatrudne, trudnice i dojilje obavezno dobiju savjete od doktora o konzumaciji kofeina.

Kofein prolazi placentu te utiče na nervne procese uključujući dijelove mozga koji kontrolišu disanje i srčane funkcije. Dr. James je objavio u svom istraživanju da 82% trudnica u Americi i 91% u Francuskoj konzumiraju kofein svakog dana. Također, analizirao je 48 studija i meta-analiza o kofeinu i trudnoći. Došao je na zaključak da u svakih šest slučajeva trudnoće gdje je konzumiran kofein jedan završi negativnim slučajem kao što je pobačaj, malom težinom novorođenčeta, preranim porodom, razvojem akutne leukemije ili povečanom tjelesnom težinom djeteta. Iz studija se vidi da ne postoji dokaz koji pronalazi ikakav benefit kod majke ili bebe ako majka konzumira kofein te se s toga ne preporučuje konzumacija istog. Stav prema njegovoj konzumaciji se treba promijeniti i od strane zdravstenih radnika, rekao je dr. James.

On smatra da ne postoji određena sigurna doza kofeina koji se smije unijeti u organizam, te da je sigurna doza zapravo mit koji se sukobi sa naučnim dokazima.

Američki koledž akušerstva i ginekologije (ACOG)  trenutno ne planira promijeniti preporuke jer smatraju da doza od 200 mg dnevno nije glavni uzrok pobačaja i prerenog poroda. Ove preporuke su utemeljene na osnovu mišljenja eksperata i kliničkih dokaza te se rutinski provjeravaju svakih 18 do 24 mjeseca. Smatraju da će novije studije biti razmatrane u idućim preporukama ali trenutno nije hitno da se sadašnje preporuke mijenjaju.

Izvor: https://bit.ly/32mS3LG BMJ Evidence Based Medicine, online

Prevela studentica šeste godine medicine na Univerzitetu u Sarajevu,
Imana Sokolović