Putovanje avionom i trudnoća

Ove su informacije za vas ako ste trudni i razmišljate o putovanju avionom. Informacije su relevantne za kraće letove (ispod 4h), te srednje i duge letove (preko 4h).

Ako ste član letačke posade ili često letite poslovno, trebali biste potražiti dodatni savjet vašeg ginekologa.

Hoće li letenje naštetiti meni ili mojoj bebi?

Ukoliko je vaša trudnoća uredna, letenje nije štetno za vas ili vašu bebu:

• Ukoliko imate urednu trudnoću i ako ste zdravi, nema dokaza da su promjene u nivou pritiska zraka i/ili  smanjenju vlažnosti štetno djeluju na vas ili vašu bebu.

• Nema dokaza da će letenje prouzrokovati pobačaj, rani porod ili prsnuće vodenjaka.

Ono što je potrebno znati jeste da svatko tko leti izložen je laganom povećanju zračenja, međutim povremeni letovi avionom ne predstavljaju rizik za vas ili vašu bebu!

Kada je najsigurnije vrijeme za let tijekom trudnoće?

• Prije 37 sedmice trudnoće, ako nosite jedno dijete. Od 37. sedmice trudnoće žena moze u bilo koje vrijeme ući u porod, stoga se mnoge žene ne odlučuju na let nakon ovog vremena.

• Prije 32 sedmice, ako nosite nekompliciranu blizanačku trudnoću.

Većina avio kompanija ne dopušta ženama da lete nakon 37 sedmice trudnoće. Važno je provjeriti te informacije za avio komanijom prije planiranog leta, a i znatno je teže dobiti putno osiguranje nakon 37.sedmice trudnoce!

Da li postoji povećan rizik od problema ako trudnica putuje avionom?

Neke trudnice mogu osjetiti nelagodu tokom leta. Neke od najčešćih tegoba su:

• oticanje nogu zbog zadržavanja tekućine (edemi)

• začepljenost nosa / problemi s ušima – tokom trudnoće nešto je vjerovatnije da ćete imati začepljen nos i, u kombinaciji s tim, promjene u pritisku zraka u avionu također vam mogu uzrokovati probleme u ušima

• mučnina u trudnoći može samim letom i vibracijama biti pogoršana 

Duboka venska tromboza (DVT)

Pojednostavljeno, DVT je nastanak krvnog ugruška u nozi ili zdjelici. Ukoliko taj ugrušak ode u pluća (plucni embolus) nastaje stanje opasno po zivot. Tokom trudnoće, i čak do 6 sedmica nakon poroda žene imaju povišen rizik od razvoja DVT u poređenju sa ženama koje nisu trudne. Povećan je rizik od razvoja DVTe tokom letenja zbog dužeg sjedenja, stoga rizik od DVT raste sa dužinom trajanja leta. Vaš se rizik također povećava ako imate dodatne faktore rizika kao sto je prethodno iskustvo DVT ili prekomjerna tjelesna težina. Prije planiranog leta potrebno je da se obratite svom ginekologu radi procjene vašeg individualnog rizika.

Šta vi kao trudnica možete uraditi da bi ste smanjili rizik od DVT tokom leta avionom?

Ukoliko je let kraći od 4h, vjerovatno neće biti potrebne nikakve osobite predosrožnosti niti mjere.

Vaš ljekar ginekolog će vam dati individualnu procjenu i savjet za vašu situaciju.

Kod letova srednjeg ili dužeg trajanja, ono sto možete uraditi da biste smanjili rizik od DVT je:

-nosite široku i udobnu obuću

– uzmite sjedalo do prolaza da bi ste nesmetano i redovno mogli ustajati šetati po avionu

– postoje vježbe u sjedištu koje možete raditi na svakih 30 min- svaka avio kompanija ce vam dati informacije o tome

-uzimajte dovljnu količinu vode u redovnim razmacima

– smanjiti pića koja sadrže kofein (kafa, gazirana pića)

– nositi graduirane elastične kompresivne čarape- vaš ljekar će vam dati savjet o tačnoj veličini i vrsti za vas. Ukoliko imate druge riziko faktore za razvoj DVT, nevezano za dužinu leta, mozda ce vam biti propisani heparinske injekcije. Ista bi se trebala uzeti na dan leta, te svakodnevno i još nekoliko dana poslije. Iz sigurnosnih razloga pazite na ponesete nalaz i misljenjen ljekara specijaliste sa sobom- zbog unosa injekcija u avion.   Prema novijem istraživanju, aspirin u nizim dozama ne smanjuje rizik od DVT, ali se preporucuje nastavak koristenja aspirina ukoliko je propisan iz drugog razloga.

Postoje li okolnosti kada mi može biti savjetovano da kao trudnici ne letim avionom?

Ukoliko imate od ranije dijagnosticirana neki zdravstveni problem ili stanje koje može dovesti do komplikacija u trudnoći, te dovesti u rizik i vas i vasu bebu. Iz ovog razloga, ako se od dole navedenog nesto odnosti na vas, vaš ginekolog vam može savjetovati da ne letite avionom:

 • Imate povisen rizik od prijevremenog poroda
 • Imate tešku anemiju
 • Imate bolest srpastih stanica (stanje koje utiče na crvene krvne stanice)
 • Nedavno ste imali obilno vaginalno krvarenje
 • Imate ozbiljno stanje koje utiče na vasa pluća i srce, sto vam onemogucava pravilno disanje.

Vrlo je važno da o svim zdravstvenim problemima razgovarate sa vasim ginekologom prije planiranog leta. Ukoliko imate povećan rizik od pobačaja ili je postavljena sumnja na ektopičnu trudnoću potreban je veliki oprez, detaljan ultrazvučni ginekološki pregled, te strogo pridržavanje savjeta ginekologa!

Uvijek treba imati na umu da se neočekivane situacije mogu desiti tokom putovanja, što bi moglo odgoditi i zakomplicirati povratak kući. Neke avio kompanije ne dozvoljavaju let ukoliko ste imali lom kosti, upalu srednjeg uha ili sinusnu infekciju, ili nedavnu abdominalnu operaciju. 

Donošenje odluke o letu

Da biste lakše odlučili letjeti ili ne, razmislite o vlastitoj historiji bolesti i svim povećanim rizicima koje možete imati. Slijedi nekoliko pitanja koja vam mogu pomoci u donošenju odluke:

 • Zašto želite letjeti baš u to vrijeme?
 • Da li je let baš potreban?
 • Koliko traje vaš let? Hoće li vam ovo povećati rizik od medicinskih problema?
 • Koliko ćete sedmica biti trudni kad putujete i kada se vratite?

(Šansa za porod veća je što je trudnoca veća. Također je važno imati na umu da je pobačaj česta pojava, bez obzira da li letite avionom li ili ne- statistika je 1:5 u prva tri mjeseca trudnoće.)

 • Provjerite koje su medicinske ustanove u bliini vašeg odredišta u slučaju neočekivane komplikacije s vašom trudnoćom?
 • Jeste li imali sve važne imunizacije i / ili lijekove za zemlju u kojoj se nalazite, odnosno i za zemlju u koju putujete? Jeste li provjerili sa svojim liječnikom ginekologom kako to može uticati na vašu trudnoću?
 • Da li vaše putno osiguranje pokriva trudnoću i/ili skrb novorođenčeta ukoliko se porodite u drugoj zemlji. Postoje velike razlike među avio kompanijama i polisama putničkog osiguranja pa vrijedi detaljno provjeriti prije nego što se odlučite za let.

Šta obavezno ponijeti sa sobom?

 • Vaše ručne bilješke o trudnoći
 • Bilo koji lijek koji uzimate
 • Ako ste trudni preko 28 sedmica, vaša avio kompanija može zatražiti da prilozite nalaz ljekara specijaliste ginekologa gdje se decidno navodi datum očekivanog termina poroda, kakvo je vaše opće zdravsteno stanje, te da li je uredna trudnoća ili postoji povišeni rizik od komplikacija.
 • Nalaz koji decidno navodi očekivani termin poroda i sposobnost da letite.  Neke avio kompacije imaju vlastite obrasce / dokumente koje će trebati ispuniti u bilo kojoj fazi trudnoće. Obavezno kontaktirajte avio prevoznika prij planiranog leta.
 • Dokumenti putnog i zdravstvenog osiguranja

Prolazak kroz sigurnosni skener?

Prije letenja morat ćete proći uobičajene sigurnosne provjere. To se ne smatra rizikom za

vas ili vašu beba.

Mogu li vezati sigurnosni pojas?

Morate vezati sigurnosni pojas. Trebali biste osigurati da remen sigurnosnog pojasa prelazi dovoljo cvrsto preko gornjeg dijela bedara, te ispod trudnickog stomaka. Pitajte kabinsko osoblje ukoliko vam je potreban produžetak sigurnosnog pojasa.

Što će se dogoditi ako se rodim na letu?

Ako vam se  dogodi da pukne vodenjak i/ili uđete u prijevremnei porod na letu, ne postoji jamstvo da će drugi putnici ili članovi posade biti obučeni i iskusni da vam pomognu da sigurno rodite. Iz tih razloga, ukoliko let traje dugo pilot će možda morati preusmjeriti let da bi dobili odgovarajucu pomoc.

Izvor

 1. https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/patients/patient-information-leaflets/pregnancy/air-travel-pregnancy.pdf
 2. https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/sip1/
 3. https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/travel-pregnant/

Obrada:      Ema Papović, dr med
                   ljekar na specijalizaciji iz Ginekologije i opstetricije
                   JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo, Sarajevo, BiH