Preporuke od doktora: vakcinacija protiv gripe esencijalna za trudnice ove zime

Britanski kraljevski koledž akušerstva i ginekologije, RCOG (The Royal College of Obestricians and Gynecologysts) i RCM (The Royal College of Midwifes) preporučuje svim trudnicama da se vakcinišu protiv gripe ove zime da bi zaštitile sebe i svoje bebe od komplikacija izazvanih virusom gripe.

Mnogi ljudi danas, zaraženi gripom, mogu brzo da se oporave, ali gripa kod malog broja trudnica može da izazove ozbiljne komplikacije koje zavise od toga kako će organizam da se bori sa virusom u toku trudnoće. Ovo dovodi do povećanog rizika za druge komplikacije i upale kao što je upala pluća te u rijetkim slučajevima smrt majke, mrtvorođenče i pobačaj.

Neki od simptoma gripe, kao što su povišena tjelesna temperature, otežano disanje, kašalj i zamor su slični simptomima COVID-19 infekcije, te se zbog toga preporučuje vakcinisanje protiv gripe jer se moguće se zaraziti gripom i COVID-19 u isto vrijeme.

DR Edward Morris, predsjednik britanskog kraljevskog koledža akušerstva i ginekologije je rekao:

“Smatramo da je vakcina protiv gripe sigurna za žene u bilo koje doba trudnoće, od prvog dana pa sve do poroda, kao i u toku dojena djeteta. U posljednjih deset godine vakcina protiv gripe je preporučivana svim trudnicama. Vakcinacija također prenosi zaštitu na bebe u privih nekoliko mjeseci bebinog života.“

“Zbog trenutne situacije sa koronavirusom je jako bitno da se preporučuje vakcinacija protiv gripe ove sezone.”

Vakcina protiv gripe je dostupna od septembra do februara svake godine. Trudnice mogu od svojih doktora dobiti sve informacije vezano za ovu vakcinu. RCOG i RCM također savjetuju zdravstene radnike da se vakcinišu protiv gripe kako bi zaštitili sebe, svoje pacijente i sve ljude u njihovom okruženju.

Gill Walton, predsjednik kraljevskog koledža babica RCM (the Royal College of Midwifes) je rekao: “U vrijeme koronavirus pandemije, jako je važno da se trudnice vakcinišu protiv gripe. Gripa može biti jako opasna za majke i njihove bebe jer može dovesti do pneumonije.“            

Dr Camille Smzth kaže da je vidjela štetu koju nanose respiratorni virusi trudnicama. Ona je trenutno trudna sa drugim djetetom te će se vakcinisati protiv gripe.

Tekst prevela sa engleskog jezika studentica šeste godine medicine, Imana Sokolović