Dom zdravlja Novi Grad dobio mamografski uređaj

Izvor: www.klix.ba

Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo na lokaciji Doma zdravlja Novi Grad dobio je novi mamografski uređaj.

Pregledi na novom vrhunskom digitalnom aparatu proizvođača “Siemens”, koji je koštao oko 260.000 KM, bit će mogući za nekoliko dana.

Tim povodom ministar zdravstva KS prof. dr. Haris Vranić i direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS dr. Enis Hasanović jutros su posjetili ovaj odjel Zavoda.

“Ministarstvo zdravstva i Vlada Kantona Sarajevo prepoznali su značaj prevencije i u tom pravcu djelujemo. Došli smo do zaključka da postojeći mamografi, osim što su stari, ne pružaju ono što je današnji trend. Odlučili smo se za kupovinu novog digitalnog mamografa. On nije jeftin, ali kada je u pitanju zdravlje i prevencija raka dojke, ništa nije skupo. Pogotovo zbog statističkih podataka koji govore da je došlo do porasta pojave karcinoma dojke kod pacijentica mlađe životne dobi”, kazao je ministar Vranić.

Prema njegovim riječima, to je zabrinjavajući trend. Najavio je aktivnosti koje bi dovele do smanjenja procenta oboljelih od karcinoma dojke, s akcentom na prevenciju.

“Osim ranom detekcijom, moramo se baviti i razlozima zašto se to dešava. To je globalna pojava, ali ćemo pokušati naći razlog zbog kojeg se to dešava u Kantonu Sarajevo, da li je u pitanju to što građanke ne dolaze dovoljno na kontrole ili je neki drugi uzrok. Razmišljamo o tome da se i mamografija uvede u osnovni paket zdravstveni usluga, gdje će biti obavezna, barem dva puta godišnje”, najavio je ministar Vranić.

Dr. Hasanović je objasnio da trenutno mamografski aparati postoje na tri lokaliteta. Osim u Novom Gradu, i aparat u centralnom objektu u sjedištu Zavoda u ulici Josipa Vancaša (Skerlićeva) je digitalni, a namjera je da takav bude kupljen i za odjel Zavoda na Ilidži.

“Aparat na Ilidži je analogni, ali je prošle godine digitaliziran, za što je izdvojeno oko 67.000 KM. Taj aparat uključen je u digitalni sitem, naknadno digitalizira slike i elektronskim putem ih šalje, te ni tamo nisu u upotrebi veliki rentgen snimci i nema hemikalija kod razvijanja. Međutim, planiramo da i na toj lokaciji naredne godine kupimo potpuno digitalni aparat”, objasnio je dr. Hasanović.

Kako je dodao, pacijentice mogu birati na kojem lokalitetu žele ostvariti zdravstvenu zaštitu, bez obzira na mjesto prebivališta, s tim da će pregledi novim aparatom u Novom Gradu biti mogući za nekoliko dana, nakon još nekoliko testova i nakon što prođe neophodne procedure.